کابل/13/حوت/باختر: به اطلاع تمام اشتراک کنندگان امتحانات کانکورسال1391 که بی نتیجه مانده اندرسانیده میشود درصورتکه در ظرفیت های خالی موسسات تحصیلی نیمه عالی وزارت معارف خواهش شمولیت را داشته باشند درخواست های خویش را به موسسات تحصیلی نیمه عالی ولایت مربوطه خویش تسلیم نمایند. قابل ذکراست داوطلبانی که از166.30 نمره پائین را حاصل نموده ناکام بوده به هیچ نهاد تحصیلی معرفی شده نمیتوانند. بنا"ریاست امتحانات کانکور از آنان تقاضا مینماید که باعث ضیاع وقت خود وکارمندان ادارات مــربــوطه نشوید.
احصائیه ظرفیت های خالی برای مؤسسات عالی و نیمه عالی برای جذب دوم سال 1391 تحصیلی 1392
شماره |
کودظرفیت های خالی |
مؤسسه تحصیلی |
ظرفیت باقیمانده |
|
1 |
207 |
پوهنحی تعلیم وتربیه مؤسسه تحصیلات عالی فراه |
1 |
|
2 |
344 |
انستیتوت نفت و گاز سرپل |
2 |
|
3 |
365 |
انستیتوت زراعت و وترنری ننگرهار |
2 |
|
4 |
371 |
انستیتوت صنایع هرات |
4 |
|
5 |
377 |
انستیتوت علوم صحی نرسنگ 10 ذکور 30 اناث برای باشنده گان فراه |
5 |
|
6 |
390 |
دارالعلوم بی بی عایشه صدیقه صرف برای اناث |
5 |
|
7 |
355 |
انستیتوت زراعت و وترنری کندز |
6 |
|
8 |
328 |
انستیتوت تخنیکی بغلان |
9 |
|
9 |
309 |
انستیتوت زراعت و وترنری کابل |
12 |
|
10 |
266 |
پوهنحی زراعت مؤسسه تحصیلات عالی ارزگان |
14 |
|
11 |
337 |
انستیتوت اداره و حسابداری پنجشیر |
14 |
|
12 |
364 |
انستیتوت میخانیکی ننگرهار |
14 |
|
13 |
424 |
دارالعلوم جمع اولیا غزنی |
14 |
|
14 |
334 |
انستیتوت کثیرالشتوی مرکز پکتیا |
16 |
|
15 |
358 |
انستیتوت اداره و حسابداری لغمان |
17 |
|
16 |
205 |
پوهنحی تعلیم وتربیه مؤسسه تحصیلات عالی ارزگان |
18 |
|
17 |
327 |
انستیتوت زراعت و وترنری بغلان |
20 |
|
18 |
340 |
انستیتوت تخنیکی جوزجان |
21 |
|
19 |
432 |
دارالعلوم بهارک بدخشان |
21 |
|
20 |
345 |
انستیتوت تخنیکی سمنگان |
25 |
|
21 |
233 |
دیپارتمنت نمایشنامه پوهنحی هنرهای زیبا پوهنتون کابل |
27 |
|
22 |
433 |
دارالعلوم مرکز بغلان |
28 |
|
23 |
333 |
انستیتوت تخنیکی پروان |
29 |
|
24 |
415 |
دارالعلوم حمایت اسلام پروان |
32 |
|
25 |
420 |
دارالعلوم عمربن خطاب پنجشیر |
33 |
|
26 |
329 |
انستیتوت اداره و حسابداری بلخ |
34 |
|
27 |
347 |
انستیتوت تخنیکی غور |
34 |
|
28 |
421 |
دارالعلوم شهادت میدان وردک |
34 |
|
29 |
418 |
دارالعلوم جامع الانوار پنجشیر |
35 |
|
30 |
321 |
انستیتوت کثیرالرشتوی خاک جبار کابل |
37 |
|
31 |
439 |
دارالعلوم سلطان محمود غزنوی خوست |
39 |
|
32 |
445 |
دارالعلوم امام ابوحنیفه غور |
39 |
|
33 |
454 |
دارالعلوم مرکز هلمند |
39 |
|
34 |
414 |
دارالعلوم عبدالروف حجت پروان |
40 |
|
35 |
456 |
دارالعلوم مرکز پکتیکا ارگون |
40 |
|
36 |
423 |
دارالعلوم الفتح میدان وردک |
41 |
|
37 |
459 |
دارالعلوم حوکی کنر |
41 |
|
38 |
442 |
دارالعلوم فتح المدارس کاپیسا |
42 |
|
39 |
301 |
مؤسسه تربیه معلم شغنان - بدخشان |
45 |
|
40 |
335 |
انستیتوت زراعت مرکز پکتیکا |
46 |
|
41 |
394 |
دارالعلوم جنتیه |
47 |
|
42 |
310 |
انستیتوت اتومیخانیکی کابل |
48 |
|
43 |
339 |
انستیتوت زراعت جوزجان |
49 |
|
44 |
319 |
انستیتوت کثیرالرشتوی بگرامی کابل |
50 |
|
45 |
359 |
انستیتوت کثیرالرشتوی لغمان |
51 |
|
46 |
411 |
دارالعلوم نسوان المومنات کندز صرف برای اناث |
52 |
|
47 |
348 |
انستیتوت زراعت فاریاب |
53 |
|
48 |
447 |
دارالعلوم اتفاق بامیان |
55 |
|
49 |
332 |
انستیتوت زراعت ولسوالی سیاه گرد پروان |
56 |
|
50 |
402 |
دارالعلوم امام صادق اختصاصی اهل تشیع هرات |
56 |
|
51 |
351 |
انستیتوت کثیرالرشتوی فراه |
57 |
|
52 |
362 |
انستیتوت برق چک میدان وردک |
59 |
|
53 |
341 |
انستیتوت میخانیکی خوست |
61 |
|
54 |
363 |
انستیتوت اداره و حسابداری میدان وردک |
61 |
|
55 |
330 |
انستیتوت زراعت بلخ |
62 |
|
56 |
350 |
انستیتوت زراعت فراه |
63 |
|
57 |
361 |
انستیتوت زراعت و وترنری میدان وردک |
64 |
|
58 |
304 |
مؤسسه تربیه معلم جاغوری |
68 |
|
59 |
336 |
انستیتوت اداره و حسابداری مرکز پکتیکا |
68 |
|
60 |
331 |
انستیتوت نقت و گاز بلخ |
71 |
|
61 |
373 |
انستیتوت زراعت هلمند |
71 |
|
62 |
412 |
دارالعلوم مرکز پروان |
73 |
|
63 |
435 |
دارالعلوم مرکز تخار |
75 |
|
64 |
270 |
مؤسسه تربیه معلم بلخ |
77 |
|
65 |
354 |
انستیتوت کثیرالرشتوی کندهار |
77 |
|
66 |
368 |
انستیتوت اداره و حسابداری نیمروز |
77 |
|
67 |
396 |
دارالعلوم نجم االدین اخند زاده ننگرهار |
77 |
|
68 |
367 |
انستیتوت اداره و حسابداری نورستان |
78 |
|
69 |
397 |
دارالعلوم جامع شریف هرات |
78 |
|
70 |
403 |
دارالعلوم روحانی بابا پکتیا |
79 |
|
71 |
343 |
انستیتوت اداره و حسابداری زابل |
80 |
|
72 |
349 |
انستیتوت کثیرالرشتوی فاریاب |
80 |
|
73 |
409 |
دارالعلوم تخارستان کندز |
80 |
|
74 |
426 |
دارالعلوم ابو سلیمان جوزجان |
83 |
|
75 |
391 |
دارالحفاظ کابل در صورتیکه حافظ باشد |
84 |
|
76 |
417 |
دارالعلوم الکتبرا پروان صرف برای اناث |
84 |
|
77 |
458 |
دارالعلوم اسعد اباد کنر |
84 |
|
78 |
399 |
دارالعلوم فخرالمدارس هرات |
85 |
|
79 |
393 |
دارالعلوم حاجی چمن |
89 |
|
80 |
430 |
دارالعلوم عبدالله بن عباس بدخشان |
89 |
|
81 |
451 |
دارالعلوم مرکز نیمروز |
89 |
|
82 |
441 |
دارالعلوم امام اعظم کاپیسا |
90 |
|
83 |
457 |
دارالعلوم داملاعبدالحمن سرپل |
90 |
|
84 |
405 |
دارالعلوم اسلامیه لغمان |
91 |
|
85 |
408 |
دارالعلوم ابو مسلم فاریاب |
91 |
|
86 |
429 |
دارالعلوم شمس المدارس بدخشان |
93 |
|
87 |
448 |
دارالعلوم نورستان |
93 |
|
88 |
427 |
دارالعلوم خالد بن ولید بادغیس |
97 |
|
89 |
317 |
انستیتوت هنرهای زیبا و صنایع کابل |
107 |
|
90 |
302 |
مؤسسه تربیه معلم درواز - بدخشان |
110 |
|
91 |
306 |
مؤسسه تربیه معلم قره باغ کابل |
121 |
|
92 |
353 |
انستیتوت اداره و حسابداری کندهار |
123 |
|
93 |
438 |
دارالعلوم محمدیه لوگر |
129 |
|
94 |
436 |
دارالعلوم عثمانیه سمنگان |
132 |
|
95 |
289 |
مؤسسه تربیه معلم بادغیس |
133 |
|
96 |
296 |
مؤسسه تربیه معلم نورستان |
133 |
|
97 |
292 |
مؤسسه تربیه معلم ارزگان |
140 |
|
98 |
374 |
انستیتوت اداره و مدیریت هلمند |
140 |
|
99 |
387 |
دارالعلوم عربی کابل صرف برای پسران |
141 |
|
100 |
294 |
مؤسسه تربیه معلم بامیان |
144 |
|
101 |
303 |
مؤسسه تربیه معلم اندخوی فاریاب |
146 |
|
102 |
444 |
دارالعلوم ابوذرغفاری فراه |
146 |
|
103 |
279 |
مؤسسه تربیه معلم بغلان |
157 |
|
104 |
305 |
مؤسسه تربیه معلم شیدند هرات |
161 |
|
105 |
406 |
دارالعلوم اسدیه بلخ 150 ذکور و 90 اناث |
170 |
|
106 |
308 |
مؤسسه تربیه معلم غنی خیل ننگرهار |
171 |
|
107 |
290 |
مؤسسه تربیه معلم نیمروز |
172 |
|
108 |
291 |
مؤسسه تربیه معلم زابل |
172 |
|
109 |
450 |
دارالعلوم محمدیه کندهار |
177 |
|
110 |
388 |
دارالعلوم امام ابوحنیفه 200 ذکور 200 اناث |
188 |
|
111 |
297 |
مؤسسه تربیه معلم سرپل |
201 |
|
112 |
400 |
دارالعلوم غیاثیه هرات |
211 |
|
113 |
298 |
مؤسسه تربیه معلم خوست |
225 |
|
114 |
271 |
مؤسسه تربیه معلم کندهار |
233 |
|
115 |
293 |
مؤسسه تربیه معلم غور |
234 |
|
116 |
276 |
مؤسسه تربیه معلم غزنی |
250 |
|
117 |
307 |
مؤسسه تربیه معلم غوربند پروان |
251 |
|
118 |
285 |
مؤسسه تربیه معلم لوگر |
257 |
|
119 |
288 |
مؤسسه تربیه معلم سمنگان |
263 |
|
120 |
269 |
مؤسسه تربیه معلم فیض اباد بدخشان |
265 |
|
121 |
277 |
مؤسسه تربیه معلم پکتیا |
317 |
|
122 |
272 |
مؤسسه تربیه معلم کندز |
332 |
|
123 |
282 |
مؤسسه تربیه معلم فراه |
338 |
|
124 |
280 |
مؤسسه تربیه معلم جوزجان |
378 |
|
125 |
284 |
مؤسسه تربیه معلم میدان وردک |
418 |
|
126 |
287 |
مؤسسه تربیه معلم کنر |
437 |
|
127 |
286 |
مؤسسه تربیه معلم لغمان |
466 |
|
128 |
268 |
مؤسسه تربیه معلم ننگرهار |
469 |
|
129 |
278 |
مؤسسه تربیه معلم تخار |
477 |
|
130 |
274 |
مؤسسه تربیه معلم کاپیسا |
481 |
|
131 |
295 |
مؤسسه تربیه معلم پکتیکا |
566 |
|
132 |
275 |
مؤسسه تربیه معلم پروان |
812 |
|
133 |
281 |
مؤسسه تربیه معلم فاریاب |
836 |
|
134 |
299 |
مؤسسه تربیه معلم پنجشیر |
869 |
|
135 |
283 |
مؤسسه تربیه معلم هلمند |
884 |
|
|
|
مجموع ظرفیت های خالی |
18143 |
|
جمع آوری وذخیره نمودن پیاز
1- زمانیکه پیاز نزدیک به پخته شدن گردید گردن که بین بیخ و برگ ها قرار داشته ضعیف گردیده چپه می شود.بعداً یک الی دو هفته ای دیگر وقت است تا برگ ها خشک گردد و حاصل سپس جمع آوری می گردد. وبرگ های بعضی از نباتات تا هنوز هم به شکل مستقیم وایستاده باقی می ماند که لازم است در این صورت برگها زیر پا گردیده که این عمل زود پخته شدن پیاز کمک می نماید.حاصل جمع آوری شده در روی زمین هموار گردیده تا زمانیکه رنگ سبز خود را نباخته است جمع آوری نمی شودعملیه خشک نمودن به خاطر حفاظت از نور آفتاب وباران در زیر یک پرده صورت می گیرد آماده نمودن پیاز برای ذخیره نمودن در ذخیره گاه ها یا جمع آوری آنها چند روز قبل از خشک شدن کامل برگ ها انجام می پزیرد.این کار امکان د ارد چند روز را در برگیرد. پس از ختم جمع آوری حاصل فلس های خارجی یا پوست پیاز،پیاز های متظررشده توسط آفات ،امراض ویا پیاز های که شکل غیر عادی دارند دور می گردد پیاز باید در زیر سقف های که خوب تهویه بتواند به صورت کم عمق هموار گردد.
2- در بعضی از مناطق پیاز را به دوشکل یعنی به صورت پیاز چه ویا غده های رسیده برداشت نموده برداشت پیاز به عنوان پیازچه موقع که اندازه یک قلم را پیدا نماید تا شروع تشکیل غده مناسب است چنین پیاز های نارسی معمولاً در باغچه های خانگی و مزارع ها برای بازار های محلی برداشت می شود. در نواحی بزرگ تولید پیاز محصول تقریباً به طور کامل در مرحله رسیدن برداشت می شود برداشت را می توان هنگامیکه قسمت هوائی گیاهان شروع به خوابیدن می نماید آغاز کرد.زمان دقیق برداشت نسبت به شرایط آب وهوائی متفاوت است در جنوب وغرب آمریکا در هوای گرم وقتی حدود 25 درصد قسمت های هوائی خوابیده باید برداشت را شروع نمود. در تحت شرایط هوای خنک تر برداشت معمولاً تا هنگامیکه 50% قسمت های هوائی بخوابد به تعویق می افتد. در شرق آمریکا معمولاً تا زمانیکه غالب قسمت های هوائی بخوابد برداشت شروع نمی شود. اغلباً یک خیشاوه کوچک مخصوص برای سست کردن غده ها در زمین بکار می رود. در خاک های آلی(عضوی)پوسیده غده ها به آسانی توسط دست از خاک خارج می شود. در نواحی تحت آبیاری می توان زمین را یک یا دو روز قبل از برداشت به طریقی که شاخ وبرگ ها روی غده ها سایه بیندازند تا آفتاب سوختگی به حداقل برسد قرار می دهند. اکنون در بسیاری موارد برداشت با ماشین صورت می گیرد که غده را از زمین بیرون آورده قسمت هوائی را زده وسپس غده های پاک شده را در صندوق های چوبی ویا بوری های مخصوص قرار می دهند ودر بعضی از مواقع پیاز ها را به شکل کوت ها درست می کنند. یک دوره خشک کردن معمولاً پس از در آوردن غده ها از خاک انجام می گیرد واین عمل در طی چند روز انجام می شود. اما در مناطق سرد این عملیه ممکن است سه یا چهار هفته را در بر گیرد وابسته به شرایط اقلیمی منطقه می باشد. قسمت های هوائی را زمانیکه کاملاً خشک شد قطع می نمایند قطع آن یا به وسیله دست یا قیچی صورت می گیرد ودر مناطق که زراعت میکانیزه دارند بوسیله ماشین سرزنی پیاز قطع نموده معمولاً 12-25 ملی متر از قسمت هوائی را در روی غده باقی می گذارند تا از ورود عوامل بیماری زا جلوگیری به عمل آید .مقدار حاصل نسبت به نواحی مختلف متفاوت می باشد لیکن به طور کلی حدوداً بین 15.7 و 56 تن در هکتار می باشد. قطع ریشه ها پیاز توسط یک تیغه ضمیمه ای که در زیر ردیف ها حرکت می کند بریده می شود. پیاز های خورد توسط دست از زیر خاک بیرون آورده می شود وقسمت های هوائی آن توسط پیچانیدن وکندن از بین می رود.غربال کردن اولیه به منظور جدا سازی خاک می باشد بعداً پیاز ها به داخل صندوق های چوبی کم عمق قرار داده شده وروی هم گذاشته میشود برای خشک شدن پس از شش تا هشت هفته هنگامیکه رأس پیاز ها خشک شد آنها را خذف کرده و پیاز ها انبار می شوند.
سورت بندی پیاز:
پس از جدا کردن قسمت های اضافی پیاز ، پیاز ها را پاک وسورت بندی می نمایند. و درجه بندی پیاز بستگی به نوع آن دارد. وهمچنین در برخی از مناطق سورت نمودن پیاز ها براساس سلیقه بازار تنظیم می شود وبرای این منظور معمولاً در اکثر مناطق جهان پیاز ها را در بوری ها مشبک 24 کیلوئی انداخته و حمل می شود ودر بعضی از مناطق دیگر پیاز ها را زارعین در بوری های مشبک کوچکتری که گنجایش 1.3تا 4.5 کیلوگرام را دارد نگه داری می کنند.
ذخیره یا نگهداری در گدام ها:
ذخیره نمودن پیاز بستگی به نوع مورد نظر دارد .بطور مثال پیاز های برمودائی بطور کلی در مقابل شرایط ذخیره گاه حساس می باشد وبرای سورت کامل وتحت شرایط خاص نگهداری می شود. وهمچنین پیاز های دیر رس یا بوی آمریکا از مقاومت بیشتری برخوردار بوده واگرچه اختلاف شرایط نگه بین این گروه هم به چشم می خورد .عامل مهم ذخیره نمودن دقت در جابجائی آن و مقدار رطوبت معین و همچنین عاری بودن از هر نوع آلودگی با بیماری وآفت می باشد زیرا ممکن است بیماری یک دانه از پیاز باعث آلوده شدن تمام انبار گردد.
فکتور های موفق در انبار نمودن پیاز را می توان در انبار داری ، جابجائی، بسته بندی مجدد واز دست دادن رطوبت بیش از حد پیاز، درجه حرارت معینه با اتمسفیر خشک و تهویه کافی خلاصه نمود. در بعضی از مناطق توسط مواد کیمیاوی مانند(مالیک هایدرازید) از سبز شدن غده ها در ذخیره گاه استفاده می نمایند. و مقدار محلول 2.2 کیلو گرام از این ماده روی گیاهان پیاز پاشیده می شودباید زمان استعمال آن مشخص باشد زیرا در اثر بی احتیاطی ممکن است پیاز ها پندیده و بد ترکیب بوجود بیاورد.
بازار یابی:
بازار یابی در امر تولید ومصرف آن یک امر مهم وبسیار تخصصی می باشد در بسیاری از مناطق زارعین به مجرد اینکه پیاز را برداشت می کنند وارد بازار می سازند ودر این زمان دلالان ،عمده فروشان، پرچون فروشان، صاحبان سوپر مارکیت ها وغیره افراد معامله گر سرمی رسند واجناس را یا بصورت نقد ویا خرید می نمایند وبعداً این اجناس را با کمی تغیر مانند تمیز کردن مجدد ویا سورت نمودن آنها مطابق به میل مصرف کننده گان به معرض فروش آنها قرار می دهند. در بسیاری از مناطق فروش دفاتری هم موجود می باشد که در این دفاتر شکل بنگاه های معلوماتی را دارند. یعنی در این دفاتر گزارشات روزانه از میزان فروش محدوده های فروش وشریط کلی بازار ها را خبر می دهد. در بسیاری از مناطق اجناس مورد فروش تحت قرار دادهای بازار یابی بین زارعین وحمل ونقل کنندگان فروخته می شود.
ادامه مطلب ...
کشت و پرورش پیاز در هرات افغانستان
پیاز[1] هم مانند اکثر سبزیجات در هرات کشت می شود و کشت این نبات به دو نوع صورت می گیرد یکی کشت سرده و دیگری گرمه که نوع سرده آن در برج حوت صورت می گیرد و کشت گرمه آن به برج عقرب مناسب می باشد. ابتدا زمین را توسط گاورانی به عمق 30 سانتی متر شخم زده می شود، بعد ازآن زمین دیسک زده شده و ماله میگردد و بعد از آن مزرعه را کود می دهیم که برای این منظور از دو نوع کود استفاده می کنند یکی کود حیوانی و دیگری کود کیمیاوی که مقدار کود حیوانی فی جریب صد خر یا صد فورقون می باشد و از کود کیمیاوی می توان یک بوجی کود سونیا فی جریب استفاده کرد بعد از کوددهی تخم را بصورت دست پاش 12 کیلو گرام فی جریب می پاشانیم و بلا فاصله روی تخم ها را با قوم و یا خاک میده می پوشانیم و زمین را آبیاری می نمائیم و آبیاری را در طول مدت نموئی نبات به صورت مرتب انجام می دهیم و پیاز معمولآ در طول دوران نموئی خود به 36 مرتبه آبیاری نیاز دارد و بعد از چهارالی پنج بار آبیاری پیاز به خیشاوه برای از بین بردن علف های هرزه و سله شکنی نیاز دارد و خیشاوه پیاز در هرات توسط دست انجام می دهند. برداشت پیاز معمولآ بعد از شش ماه صورت می گیرد که آنهم بستگی به چگونه مصرف کردن آن دارد اگر ما پیاز را به مقصد برداشت سبز و خورد و تازه خواسته باشیم هر زمان می توانیم از دیگر سبزیجات موجود در باغچه جمع همراه با پیاز برداشت کنیم یعنی منظور استفاده از پیاز برای مقصد ترکاری می باشد ولی درمورد کلچه پیاز برداشت آن بعد از 180 روز از زمان کاشت انجام می شود. و زمانیکه می خواهیم کلچه پیاز را جمع آوری کنیم بیست روز قبل از برداشت آبیاری را متوقف می کنیم تا پیاز ها کاملآ در مزرعه خشک شده و اجزای سبزینه آن از بین برود. بهترین موقع آبیاری زمانی میباشد که رنگ برگ ها سیاه می شود. باید یادآور شد که اکثر دهاقین در هرات تخم های بذری شان را از بازار از دوکان های عطاری خریداری نموده و زرع می نمایند اولین موسسه که برای زارعین در طی سال جاری تخم های اصلاح شده را توزیع نموده موسسه Brac می باشد. امراض و آفات مروج در مزارع هرات شامل نوعی مرض بنام لکه سفیدی یا لکه پیسی برگ می باشد که زارعین از آن شکوه دارند و دو نوع آفت مروج می باشد یکی شل سیاه و دیگری کرم علفی می باشد و برای کنترول این دو نوع آفت از کنه کش ها استفاده می نمایند. علف های هرزه مزرعه پیاز در هرات شامل خلفه،سلمه،سلام کنک،مژه اسپ، داتوره، شیر پنجه و غیره می باشد که به طریق میخانیکی یعنی بادست کنترول می شود. پیاز های مروج در هرات شامل انواع پیاز زراعتی ، پیاز معمولی، پیاز سفید وپیاز سرخ میباشد.
انتقال وفروش پیاز:
زمانیکه پیازهای مزرعه جمع آوری شد آنها را اگر به شکل تازه یعنی با اجزای سبز آن بود دسته نموده و انتقال داده می شود ولی اگر کلچه پیاز بود آنها را در بوجی ها انداخته و توسط زرنج و یا موتر و بعضی هم توسط خر انتقال داده و به میدان بار میرسانند و در آنجا طوری که تحقیق نمودم در طی سال جاری هر چهار کیلو پیاز را به 10-15 افغانی فروخته اند.
ادامه مطلب ...
تاریخچه:
پیاز یکی از سبزی های مهم و مشهور دنیا است این سبزی در بیشتر نقاط دنیا کشت میشود . پیاز بومی جنوب غرب آسیا و احتمالا مربوط به ناحیه بین فلسطین و هندوستان و یا منطقه شرق مدیترانه میباشد ،کشور مصر به خاطر کشت نوعی پیاز مشهور بوده ،کشت آن مربوط به 5000 هزار سال قبل از میلاد میرسد در اهرام مصر پیاز کشف گردیده است ،
در نوشته ای یونان و روم مطالبی در مورد پیاز به چشم میخورد هم چنین در کتاب مقدس مسیحیان از آن نام برده شده است. هم چان تاریخ مصر حاکی از آن است که پیاز قبل از زمان اسارت عبری ها در آنجا زراعت می شده و ورود بذر آن نیز متعلق به زمان خیلی قبل می باشد و بعضی درباره مبدأ و پیدایش آن مشکوک اند و میگویند که زادگاه آن نواحی آسیای مرکزی یا غربی می باشد. کشت این نبات در امریکا بعد از سفر کریستف کلمب در آنجا هم آغاز شد چنانچه امروز آمریکا یکی از بزرگترین تولید کنندگان پیاز می باشد و همه ساله مقادیر زیادی از محصولات خود را وارد بازار های جهانی اورپا و آفریقا می کند و از این راه منفعت زیادی را می برد. از جمله تولید کنندگان مشهور دیگر این نبات کشور چین می باشد و دلیل آنهم موجودیت انواع مختلف پیاز و پراگندگی انواع وحشی و اهلی این نبات در چین میباشد. در افغانستان نیز پیاز به پیمانه وسیع زرع شده و تاریخ کشت آن بر میگردد به قبل از اسلام و اغلب عقیده بر این دارند که بذر پیاز از افغانستان از طریق راه ابریشم به هند و چین برده شده و در آنجا کشت مروج شده است.
اهمیت اقتصادی پیاز:
پیاز یکی از مهمترین سبزیجات خانواده Liliaceae است و از جمله سبزیجات میباشد که در اکثر مناطق جهان و افغانستان کشت میشود این نبات به اشکال مختلف مورد استفاده قرار می گیرد ،چنانجه از این نبات در قرآنکریم هم یاد آوری شده چنانچه خداوند می فرماید شما را قادر گردانیدم تا بخورید از سیر ،عدس و پیاز در بسیاری از مناطق جهان از پیاز در طبابت گیاهی یا یونانی استفاده مینمایند چنانچه در صد گرام پیاز موادی از قبیل 87.6% آب ،1.3% پروتین ،0.3% چربی ،5.6% کاربوهایدریت و 3.1% مواد سلولوزی موجود است و هم چنین در 100 گرام پیاز موادی از قبیل 30 ملی گرام کلسیم ،40 ملی گرام فسفر 0و5 ملی گرام آهن ،47 ملی گرام پوتاشیم ،0.03 ملی گرام ویتامین آ ،0.003 ملی گرام ریبو فلاوین ،0.2 ملی گرام نیاسین و 9 میلی گرام ویتامین ث موجود است.
پیاز از سبزیجات اصلی در غذای انسان ها می باشد و از لحاظ سطح زیر کشت دهمین در میان 22 سبزی عمده در سال 1977 بود لیکن از لحاظ ارزش مقام چهارم را داشت ، سطح زیر کشت پیاز تدریجا از 49718 هکتار در سال 1949 به 45980 هکتار در سال1959 و یک رقم فرضی 43598 هکتار در سال 1977 کاهش یافت عملکرد در هکتار از 17903 کیلو گرام در سال 1949 به 25287 کیلو گرام در سال 1959 و به 35694 کیلو گرام در سال 1977 افزایش یافته است،
ارزش پیاز از 5760000 دالر در سال 1949 به 54756000 در سال 1959 کاهش یافته و سپس افزایش سریع به حدود 203053000 دالر در سال 1977 پیدا کرد ، در افغانستان نیز پیاز به پیمانه وسیعی در تمام شهر های آن کشت می شود و حدود 80 % از پیاز خوراکی افغانستان را نحصولات داخلی تشکیل میدهد و از این سبزی به انواع مختلف تازه با غذا به شکل سرخ شده و به شکل پودر و هم چنین به شکل حلقه سده به جهت استفاده داروئی بکار میرود.
فصــــــل دوم مشخصات گیاهـــی پیاز
نام علمی پیازAllium cepa می باشد جنس آن Allium دارای گونه های فراوانی می باشد مربوط فامیلی Liliaceae که اغلب تولید غده و پیاز نموده که همه آنها دوساله یا چند ساله هستند و گونه وحشی در این جنس یافت میشود که به جای تولید بذر تولید پیازچه کوچک در خوشه گل میکند که می توان از آنها برای تکثیر استفاده نمود. پیاز خوراکی یا پیاز معمولی گیاهی می باشد دوساله که در سال اول تولید پیاز متورم میکند ،دارای یک ساقه پهن ،نازک ، مدور ،سفید رنگ و زیر زمینی میباشد که از قسمت زیرین آن ریشه ها خارج می گردد همچنین از قسمت فوقانی آن برگهای ضعیفی که متورم و فلس مانند می باشد و رنگ سفید یا سرخ رنگ بوده و گلروفیل خود را از دست داده اند و از مواد غذائی اندوخته میباشد خارج میگردد طول ریشه های خارج شده از ساقه زیر زمینی بین 20 تا 25 سانتی متر است ، در وسط برگها فلس مانند پیاز جوانه انتهائی قرار میداشته باشد که تولید ساقه های هوائی را میکند از این محل ساقه گل دهنده و برگهای سبز پیاز ظاهر میشود ، اغلب بین برگهای ضخیم و فلس مانند پیاز جوانه های بوجود می آید که در حقیقت جوانه جانبی محسوب میشود براثر رشد این جوانه ها پیاز چه های کوچکی تولید میشود که می توان از آنها برای ازدیاد پیاز استفاده کرد گل پیاز نر و ماده است و در تلقیح گل آن حشرات نقش بارزی را بازی می کنند در بین ارقام پیاز گونه های نر عقیم دیده می شود که در اصلاح بذر پیاز بسیار مفید و با ارزش می باشد ، شکل ریشه های پیاز سطحی میباشد و انتهای ساقه پیاز در خاک به صورت استوانه ای به مرور ضخیم شده که برگها و یا لایه های پیاز به طور منظم در اطراف آن قرار می گیرد و مواد مختلف غذائی در آنها ذخیره می شود.
انواع پیاز:-
پیاز از جمله سبزیجاتی می باشد که دارائی انواع زیادی در تمام جهان می باشد در آسیای میانه ورایتیهای مختلف که منشآ محلی مانند سفید محلی اندیژانسکی که از نگاه شکل شکل طویل شکل را دارا می باشد و نوع دیگر سرخ سمرقندی عمومیت دارد. ورایتی کابا 132 به پیمانه وسیع موجود می باشد و همچنین در قفقاز ورایتیهای گلگون محلی کاربردین مسکی، دیربیستکی در آن سوی قفقاز ورایتیهای خاتونارسکی محلی (ارمنستان)، ماساللینسکی محلی (آذربایجان) عمومیت دارند. عمومآ در جهان دونوع پیاز را زرع می کنند نوع اول شامل پیاز های سفید می باشد که همین نوع پیاز های سفید شامل انواع پیاز های سفید زود رس نقره که نگهداری و انبار کردن آن مشکل است و نوع پیاز سفید خیلی زود رس که کوچکتر از نوع اولی می باشد و نوع سوم پیاز سفید که از دوقسم اولی بزرگتر و پیش رس بوده و آب و هوا در آن موثر نبوده ودوامش بیشتر است این نوع پیاز های سفی برای کاشت خزان و زمستان مناسب می باشند. نوع دوم شامل پیازهای سفید بزرگ که در قسمت بالا و زیرینش بر جستگی ندارد. و همچنین پیاز های سرخ مسی که اندازه و قطر آنها تا 8 سانتی متر می رسد و تغیرات هوا در آن تاثیر نداشته و بخوبی میتوان آنها را نگهداری نمود.
ادامه مطلب ...