اجتماعی ،فرهنگی

تهیه موضوعات اجتماعی فرهنگی در مورد آهنگران

اجتماعی ،فرهنگی

تهیه موضوعات اجتماعی فرهنگی در مورد آهنگران

بهار امد

بوی باران، بوی سبزه، بوی خاک
شاخه های شسته، باران خورده، پاک
آسمان آبی و ابر سپید
برگهای سبز بید
عطر نرگس، رقص باد
نغمه و بانگ پرستوهای شاد
خلوت گرم کبوترهای مست
نرم نرمک میرسد اینک بهار
خوش بحال روزگار

طلاعیه ریاست امتحانات کانکوروزارت تحصیلات عالی

کابل/13/حوت/باختر: به اطلاع تمام اشتراک کنندگان امتحانات کانکورسال1391  که بی نتیجه مانده اندرسانیده میشود درصورتکه در ظرفیت های خالی   موسسات تحصیلی نیمه عالی وزارت معارف خواهش شمولیت را داشته باشند درخواست های خویش را به موسسات تحصیلی نیمه عالی ولایت مربوطه خویش تسلیم نمایند. قابل ذکراست داوطلبانی که از166.30 نمره پائین را حاصل نموده ناکام بوده به هیچ نهاد تحصیلی معرفی شده نمیتوانند.  بنا"ریاست امتحانات کانکور از آنان تقاضا مینماید که باعث ضیاع وقت خود وکارمندان ادارات مــربــوطه نشوید. 

احصائیه ظرفیت های خالی برای مؤسسات عالی و نیمه عالی برای جذب دوم سال 1391 تحصیلی 1392

 

شماره

کودظرفیت های خالی

مؤسسه تحصیلی

ظرفیت باقیمانده

 

1

207

پوهنحی تعلیم وتربیه مؤسسه تحصیلات عالی فراه 

1

 

2

344

انستیتوت نفت و گاز سرپل

2

 

3

365

انستیتوت زراعت و وترنری ننگرهار

2

 

4

371

انستیتوت  صنایع هرات

4

 

5

377

انستیتوت علوم صحی نرسنگ 10 ذکور 30 اناث برای باشنده گان فراه

5

 

6

390

دارالعلوم بی بی عایشه صدیقه صرف برای اناث

5

 

7

355

انستیتوت زراعت و وترنری کندز

6

 

8

328

انستیتوت تخنیکی بغلان

9

 

9

309

انستیتوت زراعت و وترنری کابل

12

 

10

266

پوهنحی زراعت مؤسسه تحصیلات عالی ارزگان

14

 

11

337

انستیتوت اداره  و حسابداری پنجشیر

14

 

12

364

انستیتوت میخانیکی ننگرهار

14

 

13

424

دارالعلوم جمع اولیا غزنی

14

 

14

334

انستیتوت کثیرالشتوی مرکز پکتیا

16

 

15

358

انستیتوت اداره  و حسابداری لغمان

17

 

16

205

پوهنحی تعلیم وتربیه مؤسسه تحصیلات عالی ارزگان

18

 

17

327

انستیتوت زراعت و وترنری بغلان

20

 

18

340

انستیتوت تخنیکی جوزجان

21

 

19

432

دارالعلوم بهارک بدخشان

21

 

20

345

انستیتوت تخنیکی سمنگان

25

 

21

233

دیپارتمنت نمایشنامه پوهنحی هنرهای زیبا پوهنتون کابل

27

 

22

433

دارالعلوم مرکز بغلان

28

 

23

333

انستیتوت تخنیکی پروان

29

 

24

415

دارالعلوم حمایت اسلام پروان

32

 

25

420

دارالعلوم عمربن خطاب پنجشیر

33

 

26

329

انستیتوت اداره و حسابداری بلخ

34

 

27

347

انستیتوت تخنیکی غور

34

 

28

421

دارالعلوم شهادت میدان وردک

34

 

29

418

دارالعلوم جامع الانوار پنجشیر

35

 

30

321

انستیتوت کثیرالرشتوی خاک جبار کابل

37

 

31

439

دارالعلوم سلطان محمود غزنوی خوست

39

 

32

445

دارالعلوم امام ابوحنیفه غور

39

 

33

454

دارالعلوم مرکز هلمند

39

 

34

414

دارالعلوم عبدالروف حجت پروان

40

 

35

456

دارالعلوم مرکز  پکتیکا ارگون

40

 

36

423

دارالعلوم الفتح میدان وردک

41

 

37

459

دارالعلوم حوکی کنر

41

 

38

442

دارالعلوم فتح المدارس کاپیسا

42

 

39

301

مؤسسه تربیه معلم شغنان - بدخشان

45

 

40

335

انستیتوت زراعت مرکز پکتیکا

46

 

41

394

دارالعلوم جنتیه

47

 

42

310

انستیتوت اتومیخانیکی کابل

48

 

43

339

انستیتوت زراعت جوزجان

49

 

44

319

انستیتوت کثیرالرشتوی بگرامی کابل

50

 

45

359

انستیتوت کثیرالرشتوی لغمان

51

 

46

411

دارالعلوم نسوان المومنات کندز صرف برای اناث

52

 

47

348

انستیتوت زراعت فاریاب

53

 

48

447

دارالعلوم اتفاق بامیان

55

 

49

332

انستیتوت زراعت ولسوالی سیاه گرد پروان

56

 

50

402

دارالعلوم امام صادق اختصاصی اهل تشیع هرات

56

 

51

351

انستیتوت کثیرالرشتوی فراه

57

 

52

362

انستیتوت برق چک میدان وردک

59

 

53

341

انستیتوت میخانیکی خوست

61

 

54

363

انستیتوت اداره  و حسابداری میدان وردک

61

 

55

330

انستیتوت زراعت بلخ

62

 

56

350

انستیتوت زراعت فراه

63

 

57

361

انستیتوت زراعت و وترنری میدان وردک

64

 

58

304

مؤسسه تربیه معلم جاغوری

68

 

59

336

انستیتوت اداره  و حسابداری مرکز پکتیکا

68

 

60

331

انستیتوت نقت و گاز بلخ

71

 

61

373

انستیتوت زراعت هلمند

71

 

62

412

دارالعلوم مرکز پروان

73

 

63

435

دارالعلوم مرکز تخار

75

 

64

270

مؤسسه تربیه معلم بلخ

77

 

65

354

انستیتوت کثیرالرشتوی کندهار

77

 

66

368

انستیتوت اداره  و حسابداری نیمروز

77

 

67

396

دارالعلوم نجم االدین اخند زاده ننگرهار

77

 

68

367

انستیتوت اداره  و حسابداری نورستان

78

 

69

397

دارالعلوم جامع شریف هرات

78

 

70

403

دارالعلوم روحانی بابا پکتیا

79

 

71

343

انستیتوت اداره  و حسابداری زابل

80

 

72

349

انستیتوت کثیرالرشتوی فاریاب

80

 

73

409

دارالعلوم تخارستان کندز

80

 

74

426

دارالعلوم ابو سلیمان جوزجان

83

 

75

391

دارالحفاظ کابل در صورتیکه حافظ باشد

84

 

76

417

دارالعلوم الکتبرا پروان صرف برای اناث

84

 

77

458

دارالعلوم اسعد اباد کنر

84

 

78

399

دارالعلوم فخرالمدارس هرات

85

 

79

393

دارالعلوم حاجی چمن

89

 

80

430

دارالعلوم عبدالله بن عباس بدخشان

89

 

81

451

دارالعلوم مرکز نیمروز

89

 

82

441

دارالعلوم امام اعظم کاپیسا

90

 

83

457

دارالعلوم داملاعبدالحمن سرپل

90

 

84

405

دارالعلوم اسلامیه لغمان

91

 

85

408

دارالعلوم ابو مسلم فاریاب

91

 

86

429

دارالعلوم شمس المدارس بدخشان

93

 

87

448

دارالعلوم نورستان

93

 

88

427

دارالعلوم خالد بن ولید بادغیس

97

 

89

317

انستیتوت هنرهای زیبا و صنایع کابل

107

 

90

302

مؤسسه تربیه معلم درواز - بدخشان

110

 

91

306

مؤسسه تربیه معلم قره باغ کابل

121

 

92

353

انستیتوت اداره  و حسابداری کندهار

123

 

93

438

دارالعلوم محمدیه لوگر

129

 

94

436

دارالعلوم عثمانیه سمنگان

132

 

95

289

مؤسسه تربیه معلم بادغیس

133

 

96

296

مؤسسه تربیه معلم نورستان

133

 

97

292

مؤسسه تربیه معلم ارزگان

140

 

98

374

انستیتوت اداره  و مدیریت هلمند

140

 

99

387

دارالعلوم عربی کابل صرف برای پسران

141

 

100

294

مؤسسه تربیه معلم بامیان

144

 

101

303

مؤسسه تربیه معلم اندخوی فاریاب

146

 

102

444

دارالعلوم ابوذرغفاری فراه

146

 

103

279

مؤسسه تربیه معلم بغلان

157

 

104

305

مؤسسه تربیه معلم شیدند هرات

161

 

105

406

دارالعلوم اسدیه بلخ 150 ذکور و 90 اناث

170

 

106

308

مؤسسه تربیه معلم غنی خیل ننگرهار

171

 

107

290

مؤسسه تربیه معلم نیمروز

172

 

108

291

مؤسسه تربیه معلم زابل

172

 

109

450

دارالعلوم محمدیه کندهار

177

 

110

388

دارالعلوم امام ابوحنیفه 200 ذکور 200 اناث

188

 

111

297

مؤسسه تربیه معلم سرپل

201

 

112

400

دارالعلوم غیاثیه هرات

211

 

113

298

مؤسسه تربیه معلم خوست

225

 

114

271

مؤسسه تربیه معلم کندهار

233

 

115

293

مؤسسه تربیه معلم غور

234

 

116

276

مؤسسه تربیه معلم غزنی

250

 

117

307

مؤسسه تربیه معلم غوربند پروان

251

 

118

285

مؤسسه تربیه معلم لوگر

257

 

119

288

مؤسسه تربیه معلم سمنگان

263

 

120

269

مؤسسه تربیه معلم فیض اباد بدخشان

265

 

121

277

مؤسسه تربیه معلم پکتیا

317

 

122

272

مؤسسه تربیه معلم کندز

332

 

123

282

مؤسسه تربیه معلم فراه

338

 

124

280

مؤسسه تربیه معلم جوزجان

378

 

125

284

مؤسسه تربیه معلم میدان وردک

418

 

126

287

مؤسسه تربیه معلم کنر

437

 

127

286

مؤسسه تربیه معلم لغمان

466

 

128

268

مؤسسه تربیه معلم ننگرهار

469

 

129

278

مؤسسه تربیه معلم تخار

477

 

130

274

مؤسسه تربیه معلم کاپیسا

481

 

131

295

مؤسسه تربیه معلم پکتیکا

566

 

132

275

مؤسسه تربیه معلم پروان

812

 

133

281

مؤسسه تربیه معلم فاریاب

836

 

134

299

مؤسسه تربیه معلم پنجشیر

869

 

135

283

مؤسسه تربیه معلم هلمند

884

 

 

 

مجموع ظرفیت های خالی

18143

 

معلومات درباره سبزی جات

  جمع آوری وذخیره نمودن پیاز  

 1- زمانیکه پیاز نزدیک به پخته شدن گردید گردن که بین بیخ و برگ ها قرار داشته ضعیف گردیده چپه می شود.بعداً یک الی دو هفته ای دیگر وقت است تا برگ ها خشک گردد و حاصل سپس جمع آوری می گردد. وبرگ های بعضی از نباتات تا هنوز هم به شکل مستقیم وایستاده باقی می ماند که لازم است در این صورت برگها زیر پا گردیده که این عمل زود پخته شدن پیاز کمک می نماید.حاصل جمع آوری شده در روی زمین هموار گردیده تا زمانیکه رنگ سبز خود را نباخته است جمع آوری نمی شودعملیه خشک نمودن به خاطر حفاظت از نور آفتاب وباران در زیر یک پرده صورت می گیرد آماده نمودن پیاز برای ذخیره نمودن در ذخیره گاه ها یا جمع آوری آنها چند روز قبل از خشک شدن کامل برگ ها انجام می پزیرد.این کار امکان د ارد چند روز را در برگیرد. پس از ختم جمع آوری حاصل فلس های خارجی یا پوست پیاز،پیاز های متظررشده توسط آفات ،امراض ویا پیاز های که شکل غیر عادی دارند دور می گردد پیاز باید در زیر سقف های که خوب تهویه بتواند به صورت کم عمق هموار گردد.

 2- در بعضی از مناطق پیاز را به دوشکل یعنی به صورت پیاز چه ویا غده های رسیده برداشت نموده برداشت پیاز به عنوان پیازچه موقع که اندازه یک قلم را پیدا نماید تا شروع تشکیل غده مناسب است چنین پیاز های نارسی معمولاً در باغچه های خانگی و مزارع ها برای بازار های محلی برداشت می شود. در نواحی بزرگ تولید پیاز محصول تقریباً به طور کامل در مرحله رسیدن برداشت می شود برداشت را می توان هنگامیکه قسمت هوائی گیاهان شروع به خوابیدن می نماید آغاز کرد.زمان دقیق برداشت نسبت به شرایط آب وهوائی متفاوت است در جنوب وغرب آمریکا در هوای گرم وقتی حدود 25 درصد قسمت های هوائی خوابیده باید برداشت را شروع نمود. در تحت شرایط هوای خنک تر برداشت معمولاً تا هنگامیکه 50% قسمت های هوائی بخوابد به تعویق می افتد. در شرق آمریکا معمولاً تا زمانیکه غالب قسمت های هوائی بخوابد برداشت شروع نمی شود. اغلباً یک خیشاوه کوچک مخصوص برای سست کردن غده ها در زمین بکار می رود. در خاک های آلی(عضوی)پوسیده غده ها به آسانی توسط دست از خاک خارج می شود. در نواحی تحت آبیاری می توان زمین را یک یا دو روز قبل از برداشت به طریقی که شاخ وبرگ ها روی غده ها سایه بیندازند تا آفتاب سوختگی به حداقل برسد قرار می دهند. اکنون در بسیاری موارد برداشت با ماشین صورت می گیرد که غده را از زمین بیرون آورده قسمت هوائی را زده وسپس غده های پاک شده را در صندوق های چوبی ویا بوری های مخصوص قرار می دهند ودر بعضی از مواقع پیاز ها را به شکل کوت ها درست می کنند. یک دوره خشک کردن معمولاً پس از در آوردن غده ها از خاک انجام می گیرد واین عمل در طی چند روز انجام می شود. اما در مناطق سرد این عملیه ممکن است سه یا چهار هفته را در بر گیرد وابسته به شرایط اقلیمی منطقه می باشد. قسمت های هوائی را زمانیکه کاملاً خشک شد قطع می نمایند قطع آن یا به وسیله دست یا قیچی صورت می گیرد ودر مناطق که زراعت میکانیزه دارند بوسیله ماشین سرزنی پیاز قطع نموده معمولاً 12-25 ملی متر از قسمت هوائی را در روی غده باقی می گذارند تا از ورود عوامل بیماری زا  جلوگیری به عمل آید .مقدار حاصل نسبت به نواحی مختلف متفاوت می باشد لیکن به طور کلی حدوداً بین 15.7 و 56 تن در هکتار می باشد. قطع ریشه ها پیاز توسط یک تیغه ضمیمه ای که در زیر ردیف ها حرکت می کند بریده می شود. پیاز های خورد توسط دست از زیر خاک بیرون آورده می شود وقسمت های هوائی آن توسط پیچانیدن وکندن از بین می رود.غربال کردن اولیه به منظور جدا سازی خاک می باشد بعداً پیاز ها به داخل صندوق های چوبی کم عمق قرار داده شده وروی هم گذاشته میشود برای خشک شدن پس از شش تا هشت هفته هنگامیکه رأس پیاز ها خشک شد آنها را خذف کرده و پیاز ها انبار می شوند.

 سورت بندی پیاز:  

پس از جدا کردن قسمت های اضافی پیاز ، پیاز ها را پاک وسورت بندی می نمایند. و درجه بندی پیاز بستگی به نوع آن دارد. وهمچنین در برخی از مناطق سورت نمودن پیاز ها براساس سلیقه بازار تنظیم می شود وبرای این منظور معمولاً در اکثر مناطق جهان پیاز ها را در بوری ها مشبک 24 کیلوئی انداخته و حمل می شود ودر بعضی از مناطق دیگر پیاز ها را زارعین در بوری های مشبک کوچکتری که گنجایش 1.3تا 4.5 کیلوگرام را دارد نگه داری می کنند.

 ذخیره یا نگهداری در گدام ها

 ذخیره نمودن پیاز بستگی به نوع مورد نظر دارد .بطور مثال پیاز های برمودائی بطور کلی در مقابل شرایط ذخیره گاه حساس می باشد وبرای سورت کامل وتحت شرایط خاص نگهداری می شود. وهمچنین پیاز های دیر رس یا بوی آمریکا از مقاومت بیشتری برخوردار بوده واگرچه اختلاف شرایط نگه بین این گروه هم به چشم می خورد .عامل مهم ذخیره نمودن دقت در جابجائی آن و مقدار رطوبت معین و همچنین عاری بودن از هر نوع آلودگی با بیماری وآفت می باشد زیرا ممکن است بیماری یک دانه از پیاز باعث آلوده شدن تمام انبار گردد.

فکتور های موفق در انبار نمودن پیاز را می توان در انبار داری ، جابجائی، بسته بندی مجدد واز دست دادن رطوبت بیش از حد پیاز، درجه حرارت معینه با اتمسفیر خشک و تهویه کافی خلاصه نمود. در بعضی از مناطق توسط مواد کیمیاوی مانند(مالیک هایدرازید) از سبز شدن غده ها در ذخیره گاه استفاده می نمایند. و مقدار محلول 2.2 کیلو گرام از این ماده روی گیاهان پیاز پاشیده می شودباید زمان استعمال آن مشخص باشد زیرا در اثر بی احتیاطی ممکن است پیاز ها پندیده و بد ترکیب بوجود بیاورد.

 بازار یابی:  

بازار یابی در امر تولید ومصرف آن یک امر مهم وبسیار تخصصی می باشد در بسیاری از مناطق زارعین به مجرد اینکه پیاز را برداشت می کنند وارد بازار می سازند ودر این زمان دلالان ،عمده فروشان، پرچون فروشان، صاحبان سوپر مارکیت ها وغیره افراد معامله گر سرمی رسند واجناس را یا بصورت نقد ویا خرید می نمایند وبعداً این اجناس را با کمی تغیر مانند تمیز کردن مجدد ویا سورت نمودن آنها مطابق به میل مصرف کننده گان به معرض فروش آنها قرار می دهند. در بسیاری از مناطق فروش دفاتری هم موجود می باشد که در این دفاتر شکل بنگاه های معلوماتی را دارند. یعنی در این دفاتر گزارشات روزانه از میزان فروش محدوده های فروش وشریط کلی بازار ها را خبر می دهد. در بسیاری از مناطق اجناس مورد فروش تحت قرار دادهای بازار یابی بین زارعین وحمل ونقل کنندگان فروخته می شود.

ادامه مطلب ...

معلومات درباره سبزی جات

کشت و پرورش پیاز در هرات افغانستان

          پیاز[1] هم مانند اکثر سبزیجات در هرات کشت می شود و کشت این نبات به دو نوع صورت می گیرد یکی کشت سرده و دیگری گرمه که نوع سرده آن در برج حوت صورت می گیرد و کشت گرمه آن به برج عقرب مناسب می باشد. ابتدا زمین را توسط گاورانی به عمق 30 سانتی متر شخم زده می شود، بعد ازآن زمین دیسک زده شده و ماله میگردد و بعد از آن مزرعه را کود می دهیم که برای این منظور از دو نوع کود استفاده می کنند یکی کود حیوانی و دیگری کود کیمیاوی که مقدار کود حیوانی فی جریب صد خر یا صد فورقون می باشد و از کود کیمیاوی می توان یک بوجی کود سونیا فی جریب استفاده کرد بعد از کوددهی تخم را بصورت دست پاش 12 کیلو گرام فی جریب می پاشانیم و بلا فاصله روی تخم ها را با قوم و یا خاک میده می پوشانیم و زمین را آبیاری می نمائیم و آبیاری را در طول مدت نموئی نبات به صورت مرتب انجام می دهیم و پیاز معمولآ در طول دوران نموئی خود به 36 مرتبه آبیاری نیاز دارد و بعد از چهارالی پنج بار آبیاری پیاز به خیشاوه برای از بین بردن علف های هرزه و سله شکنی نیاز دارد و خیشاوه پیاز در هرات توسط دست انجام می دهند.             برداشت پیاز معمولآ بعد از شش ماه صورت می گیرد که آنهم بستگی به چگونه مصرف کردن آن دارد اگر ما پیاز را به مقصد برداشت سبز و خورد و تازه خواسته باشیم هر زمان می توانیم از دیگر سبزیجات موجود در باغچه جمع همراه با پیاز برداشت کنیم یعنی منظور استفاده از پیاز برای مقصد ترکاری می باشد ولی درمورد کلچه پیاز برداشت آن بعد از 180 روز از زمان کاشت انجام می شود. و زمانیکه می خواهیم کلچه پیاز را جمع آوری کنیم بیست روز قبل از برداشت آبیاری را متوقف می کنیم تا پیاز ها کاملآ در مزرعه خشک شده و اجزای سبزینه آن از بین برود. بهترین موقع آبیاری زمانی میباشد که رنگ برگ ها سیاه می شود. باید یادآور شد که اکثر دهاقین در هرات تخم های بذری شان را از بازار از دوکان های عطاری خریداری نموده و زرع می نمایند اولین موسسه که برای زارعین در طی سال جاری تخم های اصلاح شده را توزیع نموده موسسه Brac می باشد. امراض و آفات مروج در مزارع هرات شامل نوعی مرض بنام لکه سفیدی یا لکه پیسی برگ می باشد که زارعین از آن شکوه دارند و دو نوع آفت مروج می باشد یکی شل سیاه و دیگری کرم علفی می باشد و برای کنترول این دو نوع آفت از کنه کش ها استفاده می نمایند. علف های هرزه مزرعه پیاز در هرات شامل خلفه،سلمه،سلام کنک،مژه اسپ، داتوره، شیر پنجه و غیره می باشد که به طریق میخانیکی یعنی بادست کنترول می شود. پیاز های مروج در هرات شامل انواع پیاز زراعتی ، پیاز معمولی، پیاز سفید وپیاز سرخ میباشد.

 انتقال وفروش پیاز:    

         زمانیکه پیازهای مزرعه جمع آوری شد آنها را اگر به شکل تازه یعنی با اجزای سبز آن بود دسته نموده و انتقال داده می شود ولی اگر کلچه پیاز بود آنها را در بوجی ها انداخته و توسط زرنج و یا موتر و بعضی هم توسط خر انتقال داده و به میدان بار میرسانند و در آنجا طوری که تحقیق نمودم در طی سال جاری هر چهار کیلو پیاز را به 10-15 افغانی فروخته اند.  

ادامه مطلب ...

معلومات درباره سبزی جات

تاریخچه:

      پیاز یکی از سبزی های مهم و مشهور دنیا است این سبزی در بیشتر نقاط دنیا کشت میشود . پیاز بومی جنوب غرب آسیا و احتمالا مربوط به ناحیه بین فلسطین و هندوستان و یا منطقه شرق مدیترانه میباشد ،کشور مصر به خاطر کشت نوعی پیاز مشهور بوده ،کشت آن مربوط به 5000 هزار سال قبل از میلاد میرسد در اهرام مصر پیاز کشف گردیده است ،

در نوشته ای یونان و روم مطالبی در مورد پیاز به چشم میخورد هم چنین در کتاب مقدس مسیحیان از آن نام برده شده است. هم چان تاریخ مصر حاکی از آن است که پیاز قبل از زمان اسارت عبری ها در آنجا زراعت می شده و ورود بذر آن نیز متعلق به زمان خیلی قبل می باشد و بعضی درباره مبدأ و پیدایش آن مشکوک اند و میگویند که زادگاه آن نواحی آسیای مرکزی یا غربی می باشد. کشت این نبات در امریکا بعد از سفر کریستف کلمب در آنجا هم آغاز شد چنانچه امروز آمریکا یکی از بزرگترین تولید کنندگان پیاز می باشد و همه ساله مقادیر زیادی از محصولات خود را وارد بازار های جهانی اورپا و آفریقا می کند و از این راه منفعت زیادی را می برد. از جمله تولید کنندگان مشهور دیگر این نبات کشور چین می باشد و دلیل آنهم موجودیت انواع مختلف پیاز و پراگندگی انواع وحشی و اهلی این نبات در چین میباشد. در افغانستان نیز پیاز  به پیمانه وسیع زرع شده و تاریخ کشت آن بر میگردد به قبل از اسلام و اغلب عقیده بر این دارند که بذر پیاز از افغانستان از طریق راه ابریشم به هند و چین برده شده و در آنجا کشت مروج شده است.

 اهمیت اقتصادی پیاز:

 پیاز یکی از مهمترین سبزیجات خانواده Liliaceae  است و از جمله سبزیجات میباشد که در اکثر مناطق جهان و افغانستان کشت میشود این نبات به اشکال مختلف مورد استفاده قرار می گیرد ،چنانجه از این نبات در قرآنکریم هم یاد آوری شده چنانچه خداوند می فرماید شما را قادر گردانیدم تا بخورید از سیر ،عدس و پیاز در بسیاری از مناطق جهان از پیاز در طبابت گیاهی یا یونانی استفاده مینمایند چنانچه در صد گرام پیاز موادی از قبیل 87.6% آب ،1.3% پروتین ،0.3% چربی ،5.6% کاربوهایدریت و 3.1% مواد سلولوزی موجود است و هم چنین در 100 گرام پیاز موادی از قبیل 30 ملی گرام کلسیم ،40 ملی گرام فسفر 0و5 ملی گرام آهن ،47 ملی گرام پوتاشیم ،0.03 ملی گرام ویتامین آ ،0.003 ملی گرام ریبو فلاوین ،0.2 ملی گرام نیاسین و 9 میلی گرام ویتامین ث موجود است.  

 پیاز از سبزیجات اصلی در غذای انسان ها می باشد و از لحاظ سطح زیر کشت دهمین در میان 22 سبزی عمده در سال 1977 بود لیکن از لحاظ ارزش مقام چهارم را داشت ، سطح زیر کشت پیاز تدریجا از 49718 هکتار در سال 1949 به 45980 هکتار در سال1959 و یک رقم فرضی 43598 هکتار در سال 1977 کاهش یافت عملکرد در هکتار از 17903 کیلو گرام در سال 1949 به 25287 کیلو گرام در سال 1959 و به 35694 کیلو گرام در سال 1977 افزایش یافته است،

 ارزش پیاز از 5760000 دالر در سال 1949 به 54756000 در سال 1959 کاهش یافته و سپس افزایش سریع به حدود 203053000 دالر در سال 1977 پیدا کرد ، در افغانستان نیز پیاز به پیمانه وسیعی در تمام شهر های آن کشت می شود و حدود 80 % از پیاز خوراکی افغانستان را نحصولات داخلی تشکیل میدهد و از این سبزی به انواع مختلف تازه با غذا به شکل سرخ شده و به شکل پودر و هم چنین به شکل حلقه سده به جهت استفاده داروئی بکار میرود.

   فصــــــل دوم مشخصات گیاهـــی پیاز    

  نام علمی پیازAllium cepa می باشد جنس آن Allium دارای گونه های فراوانی می باشد مربوط فامیلی Liliaceae  که اغلب تولید غده و پیاز نموده که همه آنها دوساله یا چند ساله هستند و گونه وحشی در این جنس یافت میشود که به جای تولید بذر تولید پیازچه کوچک در خوشه گل میکند که می توان از آنها برای تکثیر استفاده نمود.  پیاز خوراکی یا پیاز معمولی گیاهی می باشد دوساله که در سال اول تولید پیاز متورم میکند ،دارای یک ساقه پهن ،نازک ، مدور ،سفید رنگ و زیر زمینی میباشد که از قسمت زیرین آن ریشه ها خارج می گردد همچنین از قسمت فوقانی آن برگهای ضعیفی که متورم و فلس مانند می باشد و رنگ سفید یا سرخ رنگ بوده و گلروفیل خود را از دست داده اند و از مواد غذائی اندوخته میباشد خارج میگردد طول ریشه های خارج شده از ساقه زیر زمینی بین 20 تا 25 سانتی متر است ، در وسط برگها فلس مانند پیاز جوانه انتهائی قرار میداشته باشد که تولید ساقه های هوائی را میکند از این محل ساقه گل دهنده و برگهای سبز پیاز ظاهر میشود ، اغلب بین برگهای ضخیم و فلس مانند پیاز جوانه های بوجود می آید که در حقیقت جوانه جانبی محسوب میشود براثر رشد این جوانه ها پیاز چه های کوچکی تولید میشود که می توان از آنها برای ازدیاد پیاز استفاده کرد گل پیاز نر و ماده است و در تلقیح گل آن حشرات نقش بارزی را بازی می کنند در بین ارقام پیاز گونه های نر عقیم دیده می شود که در اصلاح بذر پیاز بسیار مفید و با ارزش می باشد ، شکل ریشه های پیاز سطحی میباشد و انتهای ساقه پیاز در خاک به صورت استوانه ای به مرور ضخیم شده که برگها و یا لایه های پیاز به طور منظم در اطراف آن قرار می گیرد و مواد مختلف غذائی در آنها ذخیره می شود.

 انواع پیاز:-     

      پیاز از جمله سبزیجاتی می باشد که دارائی انواع زیادی در تمام جهان می باشد در آسیای میانه ورایتیهای مختلف که منشآ محلی مانند سفید محلی اندیژانسکی که از نگاه شکل شکل طویل شکل را دارا می باشد و نوع دیگر سرخ سمرقندی عمومیت دارد. ورایتی کابا 132 به پیمانه وسیع موجود می باشد و همچنین در قفقاز ورایتیهای گلگون محلی کاربردین مسکی، دیربیستکی در آن سوی قفقاز ورایتیهای خاتونارسکی محلی (ارمنستان)، ماساللینسکی محلی (آذربایجان) عمومیت دارند. عمومآ در جهان دونوع پیاز را زرع می کنند نوع اول شامل پیاز های سفید می باشد که همین نوع پیاز های سفید شامل انواع پیاز های سفید زود رس نقره که نگهداری و انبار کردن آن مشکل است و نوع پیاز سفید خیلی زود رس که کوچکتر از نوع اولی می باشد و نوع سوم پیاز سفید که از دوقسم اولی بزرگتر و پیش رس بوده و آب و هوا در آن موثر نبوده ودوامش بیشتر است این نوع پیاز های سفی برای کاشت خزان و زمستان مناسب می باشند. نوع دوم شامل پیازهای سفید بزرگ که در قسمت بالا و زیرینش بر جستگی ندارد. و همچنین پیاز های سرخ مسی که اندازه و قطر آنها تا 8 سانتی متر می رسد و تغیرات هوا در آن تاثیر نداشته و بخوبی میتوان آنها را نگهداری نمود.

 پیازهای زردگاهی به قطر 7 سانتی که دوام آنها زیاد بوده و از انواع دوم میتوان برای کشت تابستانی استفاده نمود. در ایالت متحده امریکا دو نوع پیاز را مورد استفاده قرار میگیرد که یکی از آنها گروه آمریکائی یا بومی که شامل رقم های متعددی است و دیگردی که به آن اروپائی یا خارجی می گویند که عمدتآ شامل برمواد و انواع اسپانیائی بوده که این ارقام بیشتر در جنوب و در قسمت های خاصی از غرب وجنوب غرب تا سایر مناطق آمریکا پرورش می یابند. این دو گروه با نوع مصری یا تاپ آنیونز و مولتیپ لیریا پیاز سیب زمینی که در تمام نواحی معتدله زرع می شوند وعمومآ به شکل پیازچه زرع می شوند و انواع پیازهای هایبرید از لحاظ رنگ،شکل،طعم و کیفیت نگهداری و همچنین زمان رسیدن متفاوت می باشد. انواع آمریکائی و اسپانیائی در جنوب غربی تگزاس تا اوایل برج قوس نمی رسند و به همین دلیل از این ارقام چشم پوشی می کنند. انواع زرد از نوع آمریکائی حدود 75 فیصد پیاز غده ای تحت کشت آمریکا را تشکیل میدهد.

ادامه مطلب ...